sazad, Ja to raczej na ręce zakładam :hehe
Mur berliński / Berlin zachodni - szukam informacji
Zwiń
X
-
Mur berliński / Berlin zachodni - szukam informacji
Jakoś tak ostatnio zacząłem interesować się historią muru berlińskiego i Berlina Zachodniego. Macie moze jakieś ciekawe linki do tego tematu? Interesują mnie generalnie jakieś galerie, opisy historyczne itp. Tematy z polskich popularnych wyszukiwarek już znam.
I tak jeszcze w ramach pytania. Dwie dekady temu masa Polaków wyjeżdzała "na zarobek" do Berlina Zachodniego (mówię o czasach sprzed 1989 roku). Co trzeba było zrobić, aby tam się dostać? Z tego co opowiadali mi znajomi i rodzina paszport wydawany był tylko "na chwilę" i zaraz po powrocie zza granicy trzeba było go zwrócić. I tak naprawdę "szary" obywatel mógł go dostać tylko na wyjazd do kraju "demokracji ludowej". Wyjazd na Zachód był przywilejem dla nielicznych - jak wiec taka duża ilość Polaków zarabiała handlem chodnikowym w Berlinie Zachodnim?
-
-
Kilka lat temu też zainteresował mnie ten temat. Zrobiłem sobie nawet wycieczkę do Berlina w celu odnalezienia miejsc związanych z murem i pozostałościami przylegającej do niego infrastruktury. Polecam strony niemiecko języczne (są opcje zmiany języka na angielski):
Geschichte der Berliner Mauer vom Mauerbau bis zum Mauerfall. Hintergründe, Fakten, Fotos, Archiv, Karten, Mauerkunst, Tourismus
Generalnie w pole wyszukiwarki google lub youtube wpisz "Berliner Mauer". Jest tego naprawdę sporo.
Komentarz
-
-
Agamek12,
no i koniecznie przejedź się do berlina, do muzeum na checkpoint charlie
Jedno z najważniejszych przejść granicznych okresu zimnej wojny działało od 1961 do 1989 roku. Symboliczna brama pomiędzy odległymi światami zachodnich i wschodnich Niemiec jest atrakcją turystyczną współczesnego Berlina
kurka - to jest niezle
ech...
TomikT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomba7są opcje zmiany języka na angielski
Komentarz
-
Komentarz